Demokrati och likabehandling
Demokratistegen
Demokratistegen är en modell i sju steg för hur skolan och folkbildningen kan arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter utifrån verksamhetens behov. Med hjälp av Demokratistegen kan ni exempelvis förebygga antisemitism och andra former av rasism, öka tryggheten på er skola eller utveckla undervisningen. Demokratistegen kan också komplettera annat pågående arbete och frågor som trygghet, likabehandling och arbetsmiljö.
Bakom metodbanken står Skolverket och Forum för levande historia.
Till Demokratristegens resursbank (ny flik)
Övning: Skapa ett parti
Under en heldag får deltagare på hela skolan i blandade grupper i uppgift att skapa varsitt, helt nytt parti. En lärare/personal vägleder varje grupp. En teambuildande övning i demokrati. Idén är hämtad från Jämshögs folkhögskola.
Ladda ner dokument med beskrivning av övningen Skapa ett parti
Att göra demokrati i praktiken
Ta del av viktiga och konkreta metoder för demokrati, i klassrum och cirklar för lärare och ledare. Här delar erfarna lärare med sig av sina arbetssätt. Skriften togs fram som ett inspirationsmaterial, av lärare för lärare tillsammans med projektet #Vimåsteprata. #ViMåstePrata är ett initiativ för demokratiarbetet inom folkbildningen.
Likabehandling i klassrum och lärarlag
Här delar Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog och föreläsare, med sig av olika tips för att skapa en demokratisk bildningsmiljö och motverka diskriminering. Den 6 februari 2024 ordnade FSO ett webbinarium där Hanna föreläste om hur lärare kan stärka sitt lärarlag och samtidigt vara ett bra stöd för deltagare i utmanande situationer. Hanna har föreläst i över 20 år om frågor som rör normer, rasism, likabehandling och minoritetsstress.
Lyssningstips
Hur kan du göra när deltagare uttrycker åsikter som inte stämmer överens med våra demokratiska värden? Var går gränsen? Vad är okej? Folkhögskolepodden om hur du kan förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på skolan och utveckla undervisningen. Gäster är Cecilia Ferngren och Marcel Rådström från Forum för levande historia.
Likabehandlingsplaner
För tips om hur arbetsgivare och utbildningsanordnare ska jobba med likabehandlingsplaner har vi samlat inspiration och tips på sidan Likabehandlingsplan (ny flik).
Har du fler demokratitips?
Borde de synas på den här sidan? Eller har du någon fråga? Kontakta gärna mig! Ambika Hansell Ek ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se