Arbetsgivaransvar
Ansvar för arbetsmiljön
Arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön, även om olika uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelas.
Deltagare ska få möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet
Studier på folkhögskola jämställs med arbete i arbetsmiljölagen. Studerande på folkhögskola ska få möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet på skolan.
De studerande ska ha ett eget studerandeskyddsombud som ska få information om aktuella arbetsmiljöfrågor och delta i skyddsronder. Skolan ska se till att studerandeskyddsombudet får utbildning och ledighet som behövs för uppdraget.
Kränkande särbehandling
Vad är kränkande särbehandling?
Oftast kallas mobbning av vuxna för kränkande särbehandling. Till kränkande särbehandling hör mobbning, psykiskt våld, social utstötning och trakasserier, inklusive sexuella trakasserier.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter ställer krav på att folkhögskolan ska planera och organisera verksamheten så att kränkande särbehandling förebyggs. Skolan ska snabbt ge stöd och hjälp åt den som utsatts för kränkande särbehandling.
Se till att alla känner till att kränkande handlingar och beteenden aldrig kan accepteras vare sig mellan kursdeltagare eller om någon anställd på skolan är inblandad, till exempel genom en likabehandlingsplan eller andra policydokument.
Skolans lokaler och fysiska arbetsmiljö
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller följande:
- Arbetslokalerna ska vara lämpliga ur arbetsmiljösynpunkt och luft-, ljud- och ljusförhållanden ska vara tillfredsställande.
- Tvätt- och duschutrymmen ska finnas i tillräcklig omfattning, fler om det finns idrottslinje eller idrottsprogram.
- Toalettrum ska vara avskilt och ha låsbar dörr, och handikapptoalett ska vara tillräckligt rymlig.
- Deltagarna ska ha pausutrymmen, som är skilda från undervisningslokalerna och vilrum för tillfällig vila vid huvudvärk eller illamående.
- Likabehandlingsplan
- Policydokument
- Arbetsmiljöverket om arbetsmiljöansvar i skola (öppnas i ny flik)
- Arbetsmiljöverket om arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön (öppnas i ny flik)
- Arbetsmiljöverket om systematiskt arbetsmiljöarbete (öppnas i ny flik)
- Arbetsmiljöverket om tillgänglig arbetsmiljö (öppnas i ny flik)
Kollektivavtal
- Arbetsgivaralliansen om kollektivavtal på folkhögskola (öppnas i ny flik)
- Sveriges lärare: Kollektivavtal för folkhögskola (öppnas i ny flik)
- Benton Wolgers om arbetstidsavtal på folkhögskola: "Folkhögskolan är idéburen, men inte ideell" (öppnas i ny flik)
- Tidningen Folkhögskolan "Nytt avtal klart för lärare i folkhögskola" (öppnas i ny flik)
Ansvar vid diskriminering
Diskrimineringslagen gäller för folkhögskolor. Ingen får diskrimineras på folkhögskolor, varken i kursverksamheten eller i antagningen. Diskrimineringsförbudet gäller diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna:
- kön
- könsidentitet eller könsuttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder.
Diskriminering av deltagare
Diskriminering sker när personal på en skola behandlar en kursdeltagare eller sökande till en kurs sämre än andra, och behandlingen har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Rektorer, skolledare, lärare, annan skolpersonal, eller andra personer som anordnar eller håller i utbildningar, kan utföra handlingar som kan räknas som diskriminering.
Om rektor eller annan personal trakasserar en kursdeltagare räknas det också som diskriminering. Om en deltagare trakasserar en annan, och personal på skolan känner till det, är skolan skyldig att reda ut och åtgärda det som hänt.
Styrelse och rektor är ansvarig
Huvudmannen för utbildningen är ansvarig för att ingen blir diskriminerad. I folkhögskolans fall är styrelsen ytterst ansvarig och rektor är den som ansvarar på plats på skolan. Lärare och annan personal på skolan måste anmäla till rektor om de får veta att någon blir diskriminerad eller trakasserad. Rektor måste sedan utreda och åtgärda händelserna.
Aktiva åtgärder är frivilligt
Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare och utbildningsanordnare arbeta förebyggande för att se till att alla har lika rättigheter och möjligheter. Det kallas för aktiva åtgärder, och kan till exempel göras genom att ta fram likabehandlingsplaner. Att arbeta förebyggande med aktiva åtgärder är obligatoriskt för det övriga skolväsendet men frivilligt för folkhögskolan.
Undantag från diskrimineringsförbudet
En av anledningarna till att folkhögskolor får statligt stöd är att de har verksamhet som ska stärka rättigheterna för till exempel människor med funktionsnedsättning och människor med utländsk bakgrund. För att kunna arbeta på det sättet har folkhögskolor rätt att med sina kurser vända sig till en viss grupp, om syftet är att stärka den gruppens rättigheter och möjligheter i samhället.
Ansvar för kompetensutveckling av folkhögskolans personal
I villkoren för statsbidraget står följande: "Kompetensutveckling av folkhögskolans personal är ett arbetsgivaransvar och kan finansieras med statsbidrag, men kan inte rapporteras som deltagarvecka eller underlag för verksamhetsbidrag."
Ta hjälp av Arbetsgivaralliansen
Arbetsgivaralliansen är civilsamhällets egen arbetsgivarorganisation och specialister på ideell och idéburen verksamhet. Deras experter hjälper dig att utvecklas i din roll som arbetsgivare.