Vägledning med deltagarna

Uppdaterad: 26 februari 2024

Informera om vägen efter folkhögskola

Tips på saker att göra:

  • Berätta om utbildningsutbud, behörigheter, urval och antagning. Hur hittar man utbildningsinformation? Vidga de studerandes perspektiv!
  • Bjud in eller besök olika utbildningsformer som berättar.
  • Skapa en tilltalande informationshörna.
  • Bjud in före detta studerande som berättar om sitt jobb, sina vidare studier och vad de har tagit med sig från folkhögskoletiden.

Anmäl till högskoleprovet

Högskoleprovet görs vid två tillfällen varje år, i april och i oktober. Anmälan brukar ske tre månader innan.

Anmälan till högskoleprovet (öppnas i ny flik)

Håll vägledande samtal

Ha motiverande samtal och uppföljande samtal, enskilt eller i grupp. Det kan vara fysiska eller digitala möten eller över mejl.

Gamleby folkhögskola: Samtalsmetodik för studie- och yrkesvägledare

Magnus Blondin och Linn Jatko är lärare på fritidsledarlinjen på Gamleby folkhögskola och höll i seminariet Samtalsmetodik för studie- och yrkesvägledare på SYV-konferensen 2023. Med hjälp av egna erfarenheter, rollspel och case var syftet att utöka deltagarnas strategiarsenal och förståelse för samtalets olika delar och funktioner i vägledningsprocessen.

Grafisk facilitering

På SYV-konferensen 2023 gav Maria Richter Simsek en fördjupning i Grafisk facilitering. Ett visuellt processtöd och mötesverktyg som använder bild i kombination med text för att stödja samtal, involvera och kommunicera. I workshopformat fick deltagarna träna upp sina egna praktiska färdigheter i tecknande.

Grafisk facilitering (37 MB)