Omfattningskravet
Omfattningskravet handlar om hur lång tid deltagaren behöver studera.
Uppdaterad:
14 februari 2024
Studiefrågor om omfattningskravet
- I arbetslaget finns det några som hävdar att många IG/F-betyg kan tolkas som att personen inte har deltagit i undervisningen och därför inte kan tillgodoräknas i omfattningskravet. Andra menar att IG/F är ett betyg (till skillnad från streck) och kan därmed tillgodoräknas. Vilket är rätt?
- Jag har en sökande som har flytt till Sverige och på grund av omständigheter inte har sina betyg med sig. Länderna fungerar inte okej för tillfället. Vi ser att den studerande har studievana och stor förmåga att ta till sig studierna. Är det möjligt för hen att läsa hos på folkhögskola och klara omfattningen på kortare tid än tre år?
- En sökande har 800 poäng med sig från gymnasiet. Alla kurser är godkända. Hen har även jobbat heltid under två år. Hur många år har hen kvar innan omfattningskravet är uppnått?
- En deltagare går sista året av tre och är klar med alla behörigheter. Hen når bara upp till 75 % närvaro under sista året. Kan vi säga att omfattningen är klar? Ska vi ge deltagaren ett omdöme?
- Vi har en sökande som både suttit i fängelse och på LVU-hem. En annan har varit föräldraledig med två barn. Kan detta tillgodoräknas in i omfattningskravet?
- En deltagare går nu under hösten sin sista termin hos oss och hen vill söka högskolan till våren. Kan vi skriva ut ett intyg i förväg så att hen hinner söka innan tiden för komplettering har gått ut? Kursen är egentligen slut den18 december och intyget behöver vara inne senast den 1 december.